H ρευματοειδούς αρθρίτιδα και τα χαρακτηριστικά της

Η συγκεκριμένη νόσος παρουσιάζει μερικά χαρακτηριστικά που την κάνουν να διαφέρει από άλλα είδη αρθρίτιδας, καθιστώντας έτσι ξεχωριστή μέσα στο γενικότερο σύνολο των σχετιζόμενων με τις αρθρώσεις παθήσεων.

Αυτά λοιπόν τα χαρακτηριστικά είναι:










• Ευαίσθητες, θερμές και διογκωμένες αρθρώσεις (χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εικόνας που ακολουθεί).

• Προσβολή πολλών αρθρώσεων (πολυαρθρική προσβολή). Συχνά προσβάλλονται οι αρθρώσεις του καρπού και οι εγγύς φαλαγγικές αρθρώσεις των δαχτύλων των χεριών. Επίσης, μπορεί να προσβληθούν οι αρθρώσεις του αυχένα, οι ώμοι, οι αγκώνες, τα ισχία, τα γόνατα, οι ποδοκνημικές αρθρώσεις και οι αρθρώσεις των άκρων ποδών.

• Αρχικά, επηρεάζονται κυρίως οι μικρές αρθρώσεις: Στα χέρια και στα πόδια, στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών, στους καρπούς, στους αγκώνες και στους αστράγαλους.

• Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται παρουσιάζουν πόνο και δυσκαμψία (ιδιαίτερα το πρωί μετά από το ξύπνημα). Χαρακτηρίζονται από μια έντονη φλεγμονή με πρήξιμο, μείωση της λειτουργικότητας και της κινητικότητας της άρθρωσης

• Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται μεγεθύνονται και παρουσιάζουν παραμόρφωση και αγκύλωση.

• Συμμετρική προσβολή. Για παράδειγμα, εάν πάσχει το ένα γόνατο, πάσχει και το αντίστοιχο από την άλλη πλευρά του σώματος.

• Πόνος και παρατεταμένη δυσκαμψία των αρθρώσεων κατά την αφύπνιση ή μετά από μακρόχρονη ανάπαυση.

• Προσβολή και άλλων οργάνων του σώματος, εκτός από τις αρθρώσεις.

• Η συμπτωματολογία μπορεί να επιμένει για πολλά έτη.

• Η συμπτωματολογία ποικίλει μεταξύ των ασθενών και είναι πιθανό να διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο. Ασθενείς με ήπια μορφή της νόσου εμφανίζουν περιόδους κατά τις οποίες τα συμπτώματα χειροτερεύουν (εξάρσεις) και περιόδους βελτίωσης (υφέσεις).

• Οι αρθρώσεις μπορούν να μένουν ακίνητες σε μια θέση και να μην είναι δυνατόν να ανοίξουν πλήρως. Τα δάκτυλα του χεριού έχουν τη χαρακτηριστική κλίση προς τα έξω, προς τη μεριά του μικρού δάκτυλου. Η παραμόρφωση αυτή μετακινεί τους τένοντες των δακτύλων, δημιουργώντας έτσι επιπρόσθετα προβλήματα

• Σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα: Οι καρποί των χεριών μπορούν να παρουσιάσουν πρήξιμο, που με τη σειρά του δυνατόν να προκαλέσει το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

• Οζίδια (υποδόρια ογκίδια) κάτω από το δέρμα: Σε 30% με 40% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, δημιουργούνται σκληρά οζίδια κοντά στις αρθρώσεις που πάσχουν. Είναι πολύ σημαντικά, σχεδόν παθογνωμικά της νόσου και συνήθως συνοδεύονται από θετική δοκιμασία για ρευματοειδή παράγοντα στον ορό.

• Δημιουργία κυστών πίσω από τα γόνατα: Στις περιπτώσεις που έχουν προσβληθεί τα γόνατα είναι δυνατόν να δημιουργηθούν κύστες. Εάν αυτές πάθουν ρήξη προκαλούν πόνο και πρήξιμο των ποδιών



Διαβάστε ακόμα

Οδηγίες για την υψηλή χοληστερίνη

Η θεραπεία με μέλι και κανέλλα.

20 Συμβουλές για σωστή διατροφή 

Η σκόρδο-θεραπεία απο Θιβέτ 

Το πράσινο τσάι και τα οφέλη του. 

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τον καφέ 

‘Εξι κανόνες για αψεγάδιαστο μανικιούρ

Ποιο είναι το τέλειο χειμερινό άρωμα για σένα;

Tροφές με μηδενικές θερμίδες

Τα μυστικά του καθαρισμού προσώπου

Τέσσερις τρόποι για να τονίσετε τις βλεφαρίδες σας...

Σπιτικό ρόφημα για αδυνάτισμα!

Βάλτε μπρος τον εγκέφαλό σας…

8 μυστικά για δροσερή αναπνοή

Νικήστε την επιθυμία για τσιγάρο με 10 τρόπους

Τα 10 σημάδια μιας προβληματικής σχέσης

Υδατάνθρακες που «καίνε» το λίπος

5 τροφές που αγαπούν το σώμα σας

Οι θερμίδες των ποτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου