Έκζεμα, η φλεγμονή του δέρματος

Με τον όρο ''έκζεμα'' αναφερόμαστε σε μια σειρά δερματικών παθήσεων οι οποίες έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τους τη φλεγμονή του δέρματος.

Από πολλούς θεωρείται συνώνυμο με μια κατάσταση που ονομάζεται ατοπική δερματίτιδα, παρόλο που αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές γιατί το έκζεμα είναι ένας γενικότερος όρος.







Πρόκειται για μια πολύ συχνή νόσο που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.


Ανάλογα με τα συμπτώματα, τις συνθήκες εμφάνισης αλλά και τα σημεία εντόπισης, διακρίνουμε διάφορους τύπους εκζέματος.


ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ

Συνηθέστατα στην ατοπική δερματίτιδα αναφερόμαστε όταν μιλάμε για έκζεμα. Είναι η πιο σοβαρή και χρόνια μορφή του εκζέματος και σχετίζεται οπωσδήποτε με αλλεργικούς παράγοντες και καταστάσεις. Αποτελεί μια χρόνια κατάσταση που εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις.


ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ


Το δέρμα εμφανίζεταιερεθισμένο, κόκκινο και υγρό μετά από άμεση απευθείας επαφή με αλλεργιογόνο. Τέτοια είναι διάφορα φυτά, σαπούνια ή και υφάσματα. Το άτομο κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με τα συγκεκριμένα στοιχεία εκδηλώνει μια έντονη αλλεργική αντίδραση στο δέρμα του.

Η αιτία μπορεί να προσδιοριστεί με βάση την παρατήρηση των επαφών που προηγήθηκαν της αντιδράσης και με τη βοήθεια εξειδικευμένων δερματικών τεστ.


ΔΥΣΙΔΡΩΤΙΚΟ ΕΚΖΕΜΑ

Ερετισμός της εσωτερικής επιφάνειας των παλαμών και των πελμάτων ο οποίος χαρακτηρίζεται από δημιουργία φλυκταινών (φουσκάλες) με φαγούρα και κάψιμο.


ΝΕΥΡΟΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ

Δερματίτιδα που προκαλείται από εντοπισμένες, μικρές βλάβες του δέρματος όπως για παράδειγμα από τσιμπήματα εντόμων και οι οποίες εξελίσσονται σε περιοχές με έντονο κνησμό αν ξυστούν. Συνηθέστερα εντοπίζονται στους καρπούς, στα κάτω άκρα και στο κεφάλι.


NUMMULAR ECZEMA

Πρόκειται για βλάβες ερεθισμένου δέρματος που μοιάζουνμε νομίσματα. Προκαλόυν έντονο κνησμό και εντοπίζονται κυρίως στα χέρια, στη πλάτη και τα πόδια και οι οποίες μπορεί να δημιουργούν κρούστα και να ξεφλουδίζουν σχηματίζοντας λέπια.


ΣΜΗΓΜΑΤΟΡΡΟΙΚΟ ΕΚΖΕΜΑ

Κιτρινωπες, λιπαρές βλάβες του δέρματος του κρανίου, του προσώπου και κάποτε και άλλων σημείων του σώματος που έχουν την τάση να ξεφλουδίζουν σχηματίζοντας λέπια. Πρόκειται για τη μοναδική μορφή εκζέματος που δε συνοδεύεται από κνησμό.


ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΛΟΓΩ ΣΤΑΣΗΣ

Ερεθισμός του δέρματος των κνημών και γενικότερα των κάτω άκρων λόγω κυκλοφορικών προβλημάτων.

Διαβάστε ακόμα
Οδηγίες για την υψηλή χοληστερίνη

Η θεραπεία με μέλι και κανέλλα.

20 Συμβουλές για σωστή διατροφή 

Η σκόρδο-θεραπεία απο Θιβέτ 

Το πράσινο τσάι και τα οφέλη του. 

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τον καφέ 

‘Εξι κανόνες για αψεγάδιαστο μανικιούρ

Ποιο είναι το τέλειο χειμερινό άρωμα για σένα;

Tροφές με μηδενικές θερμίδες

Τα μυστικά του καθαρισμού προσώπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου