Μπορώ να αποφύγω τη χρόνια βρογχίτιδα;

Αν είστε καπνιστής και μετά από ένα κρυολόγημα έχετε παραγωγικό βήχα που επιμένει για αρκετές εβδομάδες, ίσως βρισκεστέ στο αρχικά σταδία της χρονιάς βρογχίτιδας.

Σχεδόν όλοι οι καπνιστές που καπνίζουν πάνω από 10 χρόνια παρουσιάζουν χρόνια βρογχίτιδα.

 Στη χρόνια βρογχίτιδα ο ασθενής έχει βήχα με φλέματα της περισσότερες μέρες του μήνα.


Αρχικά εκδηλώνεται σαν ένας απλός τσιγαρόβηχας, που χειροτερεύει τους χειμερινούς μήνες και είναι περισσότερο έντονος το πρωί.

Εκτός από το κάπνισμα, για την πάθηση αυτή ευθύνονται η έκθεση σε σκόνες, διάφορες ερεθιστικές ουσίες για τους πνέυμονες και η μόλυνση του περιβάλλοντος. Η βρογχίτιδα παρουσιάζει εξάρσεις, οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε ιογενείς λοιμώξεις, στην ατμοσφαιρική ρύπανση και σε αλλεργικές αντιδράσεις.



ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕTE:



  • Οι ειδικοί θεωρούν  ότι ο μόνος τρόπος για να εμποδίσετε τη χρόνια βρογχίτιδα είναι να διακόψετε το κάπνισμα. Ο κίνδυνος να πάθετε χρόνια βρογχίτιδα αν διακόψετε εγκαίρως το κάπνισμα μειώνεται κατά 90%.

  • Κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις. Αν είστε καπνιστής άνω των 40 ετών, μία σπιρομέτρηση είναι χρήσιμη. Η έκγαιρη διάγνωση σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπεία, αλλά και τη διακοπή του καπνίσματος θα αναχαιτίσουν την εξέλιξη της νόσου.

  • Αν η ατμόσφαιρα στο χώρο της εργασίας σας είναι βεβαρημένη με ερεθιστικές ουσίες για το αναπνευστικό σύστημα, πρέπει να ελέγξετε ποιές ουσίες σας ενοχλούν κια να τις αποεύγετε όσο μπορείτε.

  • Με τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος, αν είστε καπνιστής, καλό είναι να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.

  • Σημαντικό είναι ακόμη να αντιμετωπίζετε έγκαιρα τις αναπνευστικές λοιμώξεις, γιατί μπορεί να επισπεύσουν ή να επιδεινώσουν τη χρόνια βρογχίτιδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου