Πως να φροντίστε σώστα τα δόντια σας

  • Πρέπει συστηματικό βούρτσισμα των δοντιων, τουλάχιστον κάθε βράδυ πριν τον ύπνο. Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται σώστα, σε ούλα και δόνιτα, με μαλακές, αργές, κυκλικές κινήσεις, για τουλάχηστον 5 λεπτά. Αν δεν γνωριζουμε, καλό είναι να μας δείξει ο οδοντίατρος τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος.








  • Η οδοντόβουρτσα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σκληρή ούτε πολύ μαλακή, με αποτελέσμα να την πιέζουμε με δύναμη στα ούλα ή στα δόντια, προκαλώντας τραυματισμούς και αποτριβές στο σμάλτο των δοντιών. Το χέρι μας πρέπει να είναι ''μαλακό'' και να είμαστε προσεκτικοί και συγκεντρωμένοι στη συγκεντρωμένοιεργασία.

  • Αν δεν τα καταφέρουμε καλά με την οδοντόβουρτσα χειρός, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε ηλεκτρική  οδοντόβουρτσα.

  • Η χρήση  οδοντικού νήματος είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της καθαριότητας του στόματος, οπωσδήποτε πριν το βραδινό βούρτσισμα, αλλά και προαιρετικά μετά απο κάθε γέυμα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις κινήσεις μας, ώστε το νήμα να μην τραβματίζει τα ούλα.

  • Καλό είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γέυμα. όταν όμως αυτό δεν είναι εφικτό, μπορούμε να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα για τη γρήγορη απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφών από τα μεσαδόντια διαστήματα και να ξεπλένουμε καλά το στόμα μας με νερό.

  • Δεν πρέπει να ξεχνάμε να καθαρίσουμε την γλώσσα μας. Υπάρχουν ειδικά βοηθήματα, οι γλωσσοκαθαριστές, που απομακρύνουν αποτελεσματικά το γλωσσικό επίχρισμα, που αποτελεί την κυριότερη αιτία της κακοσμιάς του στόματος.

  • Τελως, τα στοματικά διαλύματα βοηθούν στη μειώση της μικροβιακής χλωρίδας του στόματος και βελτιώνουν το pH. Εκτός από τα διαλύματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί στοματικά διαλύματα από απλά υλικά όπως αλατόνερο, ή αφεψήματα βοτανών.

  • Η ισορροπημένη διατροφή είναι θεμελιώδης για την καλή υγεία του στόματος. Τα πολλά λαχανικά και τα ώριμα φρούτα, οι τρόφες που είναι πλούσιες σε ασβέστιο και ιχνοστοιχεία, η ελάττωση της ζάχαρης και των γλυκών και η περιορισμένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, περιορίζουν τα οξέα και την ανάπτυξη τερηδόνας στα δόντια.

  • Το κάπνισμα και το αλκοόλ αποτελούν εχθρους της υγείας του στόματος. Και τα δυό συντελούν στην ξηροστομία και στην ανάπτυξη αναερόβιων βακτηριδιών, που προκαλούν κακοσμία και συνθήκες σήψης.

  • Ο περιοδικός προληπτικός έλεγχος στον οδοντιατρος είναι απαραίτητος γιατί μπορεί να προλάβει αρχόμενς καταστάσεις και να τις θεραπέυσει έγκαιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου