Παθήσεις του καλοκαιριού


Το καλοκαίρι και, κυρίως, ο Αύγουστος είναι η κατ’ εξοχήν εποχή διακοπών, ολιγοήμερων ή πολυήμερων ταξιδιών εντός και εκτός Ελλάδας. Θα αναπτύξουμε ενδεικτικά κάποιες συχνές καλοκαιριάτικες παθήσεις και πώς αυτές αντιμετωπίζονται. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι, όπως πάντα, η πρόληψη.


Ηλιακή ακτινοβολία


Η κυριότερη απόλαυση του καλοκαιριού είναι ο ήλιος. Η ηλιακή ακτινοβολία, απαραίτητη για την ψυχική και σωματική μας υγεία, μέσω πολλαπλών μηχανισμών, εγκυμονεί παράλληλα και κινδύνους, εάν δεν την απολαύσουμε με μέτρο.







 
Η αλόγιστη έκθεση του ανθρώπου στην ηλιακή ακτινοβολία και σε υψηλές θερμοκρασίες είναι σίγουρα ζημιογόνος. Μερικοί απλοί κανόνες που πρέπει να γνωρίζουμε για να αντιμετωπίζουμε τις βλαπτικές ιδιότητες της ηλιακής ακτινοβολίας είναι ουσιαστικοί για την υγεία μας:

1) Απαραίτητη η χρήση αντηλιακού, μέσου έως υψηλού δείκτη προστασίας. Αυτό ισχύει

ιδιαίτερα για παιδιά και ανθρώπους άνω των 65, γιατί το δέρμα δεν διαθέτει τα ίδια αποθέματα αυτοθεραπείας σε όλες τις ηλικίες. 


2) Η χρήση καπέλου και ενδυμάτων, ιδιαίτερα τις ώρες που η ηλιακή ακτινοβολία είναι μέγιστη, δηλαδή τις μεσημεριανές. Προσοχή ιδιαίτερα σε βρέφη και παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών.

3) Ενυδάτωση. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας πρέπει να αντισταθμίζουμε τις απώλειες υγρών με πόση χυμών, νερού και κατανάλωση φρούτων, που αντικαθιστούν και τους απαραίτητους ηλεκτρολύτες, τους οποίους χάνουμε με την εφίδρωση. 


Γαστρεντερίτιδα 

Μια άλλη συχνή «επιπλοκή» των διακοπών είναι και οι οξείες γαστρεντερίτιδες, είτε μικροβιακές είτε τοξικογενείς, που ουσιαστικά προκαλούνται από μικροοργανισμούς ή και τοξίνες. Εκτός του εμετού, συμπτώματα γαστρεντερίτιδας είναι τα κοιλιακά άλγη, διάρροιες, πυρετός, αφυδάτωση και, σε προχωρημένες περιπτώσεις, σύγχυση, σπασμοί, απώλεια αισθήσεων, καταβολή δυνάμεων και λιποθυμικά επεισόδια.

Οδηγίες για την αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας: 

Aυστηρή δίαιτα, φαρμακευτική αγωγή, αναπλήρωση υγρών σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ιατρού μας. Επιβάλλεται, επίσης, ξεκούραση μέχρι την πλήρη ανάρρωση του ασθενούς.


Δηλητηριάσεις


Η πρόληψη των τροφικών δηλητηριάσεων είναι η καλύτερη αντιμετώπισή τους. Συγκεκριμένα:

1) Προσοχή στο χρώμα, τη γεύση και την οσμή των τροφών πριν τις καταναλώσουμε.
 
2) Αποφυγή τροφών που έχουν μείνει εκτός ψυγείου για πολλές ώρες.
 
3) Αποφυγή ωμών ή μη καλοψημένων ψαριών και κρεάτων.
 
4) Σχολαστικός καθαρισμός λαχανικών και φρούτων κάτω από τρεχούμενο νερό.
 
5) Προτίμηση φρούτων που ξεφλουδίζονται και φρέσκων φαγητών.
 
6) Πλύσιμο των χεριών με σαπούνι μετά τη χρήση της τουαλέτας.
 
7) Κατανάλωση τροφών και αλκοόλ με μέτρο.
 
Σε περίπτωση αμφιβολιών για την κατάσταση του πάσχοντος ή επιδείνωσης των συμπτωμάτων, να γίνεται μεταφορά του στο νοσοκομείο ή επικοινωνία με ιατρό το ταχύτερο δυνατό. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου