Τα διατροφικά οφέλη του Ελαιόλαδου

Οι καρδιολόγοι συστήνουν τουλάχιστον δύο κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κάθε ημέρα για μία καλή υγεία και ευημερία.

Εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την συμβολλή στην προστασία από ιούς, το ελαιόλαδο έχει βρεθεί επίσης να είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση ασθενειών, όπως:



Καρκίνο: Η ελεοκανθάλη στο ελαιόλαδο, μιμείται την επίδραση της ιβουπροφαίνης στην μείωση της φλεγμονής, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού και της επανεμφάνισής του. Σκουαλένιο και λιγνάνες είναι μεταξύ των άλλων συστατικών του ελαιόλαδου μελετώνται για τις πιθανές επιπτώσεις τους  σχετικά με τον καρκίνο.

Καρδιακές παθήσεις: Το ελαιόλαδο βοηθά στη μείωση  της χοληστερόλης στο αίμα η οποία προκαλεί καρδιακές παθήσεις.

Οξειδωτικό στρες: Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ειδικά με βιταμίνη Ε, πολύ πιθανά να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Μεταξύ των άλλων φυτικών έλαιων, το ελαιόλαδο είναι το υψηλότερο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία δεν οξειδώνονται στο σώμα, ενώ είναι  χαμηλής περιεκτικότητας σε πολυακόρεστα λιπαρά, το είδος που οξειδώνονται


Αρτηριακή πίεση: Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση ελαιόλαδου μπορεί να μειώσει τόσο τη συστολική όσο και διαστολική αρτηριακή πίεση.

Διαβήτης: Έχει αποδειχθεί ότι μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά, πλούσια σε υδατάνθρακες και διαλυτές φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά είναι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για τους διαβητικούς. Βοηθάει στην χαμήλωση «κακής» χοληστερόλης βελτιώνοντας παράλληλα τον έλεγχο του σακχάρου και ενισχύει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Παχυσαρκία: Αν και πλούσιο σε θερμίδες, το ελαιόλαδο έχει δείξει να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων της παχυσαρκίας.


Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Αν και οι λόγοι δεν είναι ακόμη απολύτως σαφείς, πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα άτομα με δίαιτες που περιέχουν υψηλά επίπεδα ελαιολάδου, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Οστεοπόρωση: Η υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου φαίνεται να βελτιώνει εναπόθεση ασβεστίου στα οστά και την ασβεστοποίηση. Βοηθά επίσης την απορρόφηση του ασβεστίου  παίζοντας ένα σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της εμφάνισης της οστεοπόρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου