Τα διατροφικά οφέλη του βερίκοκου

  • Τα φρέσκα βερίκοκα είναι χαμηλά σε θερμίδες καθώς προσφέρουν μόλις 50 θερμίδες ανά 100 γρ. Ωστόσο, είναι πλούσια πηγή διαιτητικών ινών, αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων.

    Επίσης είναι εμπλουτισμένα με πολλές χημικές ουσίες οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, μείωση της LDL («κακή χοληστερόλη») και προσφέρουν προστασία κατά του καρκίνου.


  •  Τα βερίκοκα είναι μία άριστη πηγή βιταμίνης Α και καροτίνης. 100 γρ φρέσκα φρούτα διαθέτουν το 64% της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Α. Και οι δύο αυτές ενώσεις είναι γνωστές για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι ουσιώδη για την καλή όραση. Βιταμίνη Α απαιτείται επίσης για τη διατήρηση υγιών βλεννογόνους καθώς και της υγείας του δέρματος. Η κατανάλωση των φυσικών φρούτων πλούσια σε καροτίνη βοηθά στην προστασία του οργανισμού από καρκίνο των πνευμόνων και της στοματικής κοιλότητας.
  • Τα φρέσκα bερίκοκα περιέχουν βιταμίνη C, ένα άλλο φυσικό αντιοξειδωτικό που βοηθά το σώμα να αναπτύξει αντίσταση κατά των μολυσματικών παραγόντων και απομακρίνει τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.
  • Είναι επίσης μία πλούσια πηγή μετάλλων, όπως κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και μαγγάνιο. Το κάλιο είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των σωματικών υγρών, που βοηθάει στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης.
  • Η συνολική αντιοξειδωτική αξία ORAC των φρέσκων βερίκοκων είναι 1115 umol TE/100 γρ. Πολλά προέρχεται από κάποια πολύ σημαντικά συστατικά για την υγεία φλαβονοειδή  φαινολικών αντιοξειδωτικών, όπως η λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και βήτα κρυπτοξανθίνης. Συνολικά, οι ενώσεις αυτές δρουν ως προστατευτικές οδοκαθαριστές ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS), που παίζουν ρόλο στη γήρανση και το καρκίνο.
  • Ζεαξανθίνη, ένα καροτινοειδές που επιλεκτικά απορροφάται από αμφιβληστροειδούς στα μάτια το οποίο παρέχει αντι-οξειδωτικές και προστατευτικές λειτουργίες που βοηθούν την βελτιώση του φιλτραρίσματος του φωτός . Έτσι, η κατανάλωση των φρούτων  πλούσια σε ζεαξανθίνη βοηθά στην προστασία των ματιών από ασθένιες που σχετίζονται με ωχρά κηλίδα (AMRD), ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα άτομα.



    Διαβάστε ακόμα


    Οδηγίες για την υψηλή χοληστερίνη

    Η θεραπεία με μέλι και κανέλλα.

    20 Συμβουλές για σωστή διατροφή 

    Η σκόρδο-θεραπεία απο Θιβέτ 

    Το πράσινο τσάι και τα οφέλη του. 

    Ενδιαφέροντα στοιχεία για τον καφέ 

    Ο Πονόλαιμος και τα Μέτρα Προστασίας 

    Οστεοπόρωση και τα βασικά στοιχεία κινδύνου. 

    Τροφική αλλεργία και πρόληψη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου