Power Foods

 Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, είπε κάποτε ότι οι τροφές μας θα πρέπει να είναι και τα φάρμακα μας - και οι ερευνητές σιγά-σιγά ανακαλύπτουν εκείνες, που κάθε κομμάτι τους, είναι εξίσου ισχυρό με τα φάρμακα.

Είναι πλέον διαθέσιμα αρκετά στοιχεία, που υποστηρίζουν κατηγορηματικά ότι η καθιερωμένη Δυτική διατροφή των επεξεργασμένων τροφίμων και ανθρακούχων ποτών, ενώ αντίθετα η επονομαζόμενη Μεσογειακή διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε  την καλή μας υγεία και να πετύχουμε τη μακροβιότητα.

Ακολουθούν κάποια από τα πιο πρόσφατα ευρήματα, ξεκινώντας από εκείνα που είναι πιο πιθανό να καταναλωθούν από εμάς.

Βρώμη.

Ο χυλός από βρώμη βοηθά στην προστασία από αρτηριοπάθειες, ενώ καταπολεμά τις χρόνιες φλεγμονές, που μπορούν να οδηγήσουν σε αθηροσκλήρωση (σκλήρωση των αρτηρίων).

Σιρόπι σφενδάμου.

Αν το κουάκερ ή η βρώμη γενικότερα αποτελούν τον πιο υγιεινό τρόπο να ξεκινήσει κανείς την ημέρα του, τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα όταν προσθέτουμε από πάνω και σιρόπι σφενδάμου. Το σιρόπι περιέχει 20 συστατικά που είναι ιδιαίτερα ευεργετικά και στα οποία συμπεριλαμβάνονται φαινολικά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση του καρκίνου, των βακτηριακών μολύνσεων και του διαβήτη.

Γκρέιπφρουτ.

Αποτελεί  έναν υγιείνο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας, αν υποφέρετε από χρόνια υματίτιδα C. Η συμβατική θεραπεία αποτελείται από κάποιο ισχυρό φάρμακο, όπως η πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη, αλλά συνοδέυεται και από παρενέργειες όπως ναυτία, αναιμία, κατάθληψη και δερματικούς ερεθισμούς.

Γιαούρτι.

Περιέχει ζωντανά  'φιλικά '  βακτήρια και αποτελεί ένα προβιοτικό που βοηθά στην πιο αποτελεσματική λειτουργία του εντέρου. Επίσης βοηθά και στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Καρπούζι.

Είναι εξίσου αποτελεσματικό με μία στατίνη όσον αφορά τη μείωση της υπέρτασης, αλλά θα χρειαζόταν να φάτε τουλάχιστον τρία μέσα σε μια μέρα, για να δείτε τα θετικά του αποτελέσματα. Το καρπούζι είναι πλούσιο σε L-κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που ο οργανιζμός μπορεί να ανεχτεί καλύτερα από την L-αργινίνη, το αμινοξύ που επηρεάζει άμεσα την αρτηριακή πίεση.

Αβγά.

Έχουν γίνει τα κακά παιδία στην προσπάθειά τους να κρατήσουμε τα επίπεδα της χοληστερόλης χαμηλά. Τελικά όμως φαίνεται να είναι καλά για την καρδιά και να μείωνουν την αυξημένη αρτηριακή πίεση. Τα βραστά και τα τηγανιτά αυγά, παράγουν πεπτίδια που αποτελούν αναστολείς του ενζύμου μετατροπής της αγγειοτασίνης και ανήκουν στην οικογένεια αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Νεροκάρδαμο

Προσθέστε λίγο νεροκάρδαμο στη μεσημεριανή σας σαλάτα, αν πάσχετε από καρκίνο του μαστού, καθώς μπορεί να διακόωει την περαιτέρω ανάπτυξη των όγκων. Το νεροκάρδαμο περιέχει ένα συστατικό που παρεμποδίζει τα σήματα των καρκινικών όγκων και διακόπτει τη ροή οξυγόνου και αίματος σε αυτούς.

Καρύδια και καρυδέλαιο.

Αν νιώθετε πιεσμένος, προσθέστε  καρυδέλαιο ή καρύδια στη σαλάτα σας. Τόσο το λάδι όσο και τα καρύδια είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει τα αυξημένα επίπεδα στρες. Μείωνουν επίσης την αρτηριακή πίεση, καθώς και την LDL ή αλλιώς την ' κακή ' χοληστερόλη.

Ντομάτες.

Προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα και μπορούν ακομά να μειώσουν τον κύνδινο εμφάνισης καρκίνου και καρδιοπαθείων. Άτομα που καταναλώνουν συχνά ντομάτες και προϊοντα που τις περιέχουν, όπως σαλάτες και πίτσες, μπορούν να μείωσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη μέχρι και κατά 35%.

Ελαιόλαδο.

Λίγο ελαιόλαδο στη σαλάτα σας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσάιμερ - ενώ ακόμα μπορεί να μειώσει και τα συμπτώματα σε περίπτωση που ήδη πάσχετε από αυτή. Το καλύτερο είδος είναι το παρθένο ελαιόλαδο το οποίο είναι πλούσιο σε ελαιοκανθάλες που μπορεί να αλλάξει τη δομή των νευροτοξίνων που συμβάλλουν στις εξανθενητικές επιδράσεις του Αλτσχάιμερ.

Μπρόκολο.

Αποτελεί τον βασιλιά των λαχανικών, ενώ προσφέρει και μια ευρεία γκάμα πλεονεκτημάτων για την υγεία. Το μπρόκολο είναι πλούσια σε σουλφοραφάνες, χημικές ουσίες που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Φύκια.

Μπορεί να μην είναι και τα πιο συνηθισμένα συνοδευτικά του βραδινού σας γεύματος, αλλά αυτά τα παραμελημένα, πλούσια σε μέταλλα λαχανικά αποτελούν μία από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορεί να καταναλώσει κανείς.

Καστανό ρύζι.

Αν συνηθίζετε να τρώτε άσπρο ρύζι, μια απλά αλλαγή του σε κάστανο, μη επεξεργασμένο ρύζι θα ήταν ό,τι χρειάζετε για την παρεμπόδιση της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, λένε οι ερευνητές.

Ψάρι.

Η κατανάλωση ψαριού μερικές φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ενλω τα οφέλη πολλαπλασιάζονται αν πάρουμε και κάποια συμπληρώματα Ω-3 λιπαρών, λένε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Alabama.


Συμπυκνωμένη λεμονάδα.

Αν υποφέρετε από νεφρολιθίαση, μπορείτε να πίνετε 2 λίτρα νερό που να περιέχουν 120 ml, συμπυκνωμένο χυμού λεμονιού, κάθε μέρα και θα δείτε ότι σταδιακά θα διακοπεί ο σχηματισμός λίθων.

Χυμός Cranberry.

Οι  αντιμολυσματικές ιδιότητες του χυμού του μούρου είναι πολύ γνωστές και πλέον, οι επιστήμονες πιστέυουν ότι μπορεί να είναι και χρήσιμος, ενάντια στις σοβαρές μολύνσεις από σταφυλόκοκκο, όπως το θανατηφόρο υπερ-ιό MRSA που συναντάμε κυρίος στα νοσοκομεία και θεραπευτήρια.

Χύμος παντζάρι.

Είναι  αποτελεσματικός για την γρήγορη μείωση της αρτηριακής πιέσης. Σε δοκιμή, μείωσε τα επίπεδα της πίεσης μέσα σε μόλις 24 ώρες.

Τσάι.

Το πράσινο τσάι προσφέρει σειρά πλεονεκτημάτων για την υγεία μας. Εμποδίζει την εμφάνιση στοματικών καρκίνων, ακόμα και σε εκείνους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο λόγω νεοπλασιών.  Οι πολυφαινόλες του τσαγιού βοηθούν και στην ενδυνάμωση των οστών, κάτι που θα μπορέσετε και οι ίδιοι να παρατηρήσετε μετά από μια μικρή περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πίνετε τρία φλιτζάνια την ημέρα, σύμφωνα τουλάχιστον με ερευνητές του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής.

Χύμος μήλο.

Δύο ποτήρια χυμός μήλου την ημέρα, βελτιώνουν κάποιες από τις χειρότερες παρενέργειες του Αλτσχάιμερ. Όταν χορηγήθηκαν σε 21 άτομα που υπέφεραν από Αλτσχάιμερ, 2 ποτήρια των 120 ml, από το ποτό, σε καθημερινή βάση για διάστημα ενός μήνα, παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες βελτιώσεις στον τομέα του άγχους, της ανησυχίας και των παραισθήσεων.

Κόκκινο κρασί.

Προστατεύει από τα εγκεφαλικά και μείωνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, δεδομένου ότι το καταναλώνουμε με μέτρο.

Καφές

Ένα φλιτζάνι καφές το πρωί βοηθά στη μείωση των χρόνιων φλεγμονών και του οξειδωτικού στρες, ενώ παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα της ΄καλής΄ HDL χοληστερόλης. Επίσης είναι αποτελεσματικός ενάντια στον διαβήτη τύπου 2.

Χυμός Ρόδι.

Μειώνει την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη και μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και ως μέσο προστασίας από τον καρκίνο. Ο χυμός κατάφερε να μείωσει τα επίπεδα του PSA σε 48 άνδρες με καρκίνο του προστάτη κατά 60%. Ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αποτελεί και πιθανή εναλλακτική θεραπεία σε περιπτώσεις που οι χειρουργικές επεμβάσεις απέτυχαν.

Μάυρη σοκολάτα

Οι φλαβανόλες που περιέχονται στη μάυρη σοκολάτα βελτιώνουν την υγεία των αρτηριών, με αποτέλεσμα, τη  ΄σημαντική΄  μείωση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης ή υπέρτασης, λένε ερευνητές. Η μάυρη σοκολάτα είναι ιδιαίτερα αποτελέσματική για όσους ήδη έχουν αυξημένη πίεση. Επίσης, ένα κομματάκι την ημέρα, για πέντε χρόνια, μείωνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και καρδιοπαθείων κατά 20%.

Σταφίλια

Τα φλαβονοειδή των σταφυλιών μειώνουν σημαντικά  τον κίνδυνο καρδιακής ανεπαράρκειας. Μόμο εννέα μερίδες ή χούφτες σταφύλια την ημέρα, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν τη μυϊκή λειτουργία, ενώ μπορούν ακόμα και να εξισορροπήσουν τις αρνητικές επιδράσεις μιας κακής διατφοφής.

Αμύγδαλα

Θεωρούνται ως το πιο υγιείνο σνακ από όλα τα υπόλοιπα. Μόνο 73γρ την ημέρα αρκούν για να μειώσουν τα επίπεδα της κακής χολησετρόλης κατά 24% να μείωσουν την παραγωγή ινσουλίνης, ακόμα και να βοηθήσουν την καλή υγεία του εντέρου.

Διαβάστε ακόμα

Οδηγίες για την υψηλή χοληστερίνη

Η θεραπεία με μέλι και κανέλλα.

20 Συμβουλές για σωστή διατροφή 

Η σκόρδο-θεραπεία απο Θιβέτ 

Το πράσινο τσάι και τα οφέλη του. 

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τον καφέ 

Ο Πονόλαιμος και τα Μέτρα Προστασίας 

Οστεοπόρωση και τα βασικά στοιχεία κινδύνου. 

Τροφική αλλεργία και πρόληψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου